Bogklub

All The Light We Cannot See // Anthony Doerr042115-all-the-light_0

En fortælling om en tysk dreng og en fransk pige der i deres teenageår, på hver deres måde, bliver en del af 2. Verdenskrig. Historien følger de to hovedpersoner og nogle få signifikante bipersoner både før, under og efter krigen. Bogen er bygget op om, hvorfor og hvordan deres veje krydses med en afsløring af, hvad der bandt dem sammen i første omgang. 2. Verdenskrig er et tungt emne, men bogen her lader læseren oplevere det gennem unge menneskers øjne, og på den måde kommer den til at virke mindre hård og brutal, hvilket gavner fortællingen.

+ Flot symbolik

+ God fortælleevne og spændingsopbygning ved at springe i tiden

+ Afviger fra det klassiske romantiske klimaks

+ Flot sammensmeltning af karakterene

+ Korte kapitler (børnevenligt)

– karikerede hovedpersoner; en blind fransk pige, en forældreløs tysk dreng

– (lidt for tydelige) referencer til Schindlers Liste og Titanic

A Girl on the Train // Paula HawkinsThe_Girl_On_The_Train_(US_cover_2015)

En thriller om en pige der hver dag tager toget til og fra et imaginært arbejde – forbi hendes tidligere hus, hvor eksmanden fortsat bor nu med en ny kone og et barn. Da en pige fra hendes tidligere gade forsvinder, sørger hun for at blive infiltreret i historien, da hun har set noget fra toget, hun mener er relevant i opklaringen. Historien har en hovedperson og to store bipersoner, som alle tre får deres egne kapitler i førsteperson. Skiftene mellem personer og tider bidrager til spændingen, og holder en travl
t beskæftiget med at regne ud, hvem der er ansvarlig for ulykken. Plot twistet tilsidst kom (heldigvis) som en overraskelse, og var virkeligt godt stykket sammen af de tre karakterers forskellige synspunkt. Bogen er blevet filmatiseret og får premiere i år.

+ letlæselig og simpelt sprog

+ god evne til at skabe sympati for en ellers usympatisk hovedperson

+ Virkelig god spændingsopbygning

+ En uigennemskuelig slutning, der får en til at læse bogen i en fart for at få mysteriet opklaret

– Kort klimaks

The Alchemist // Paulo Coelhothe-alchemist

Bogen som de fleste kender, og mange af jer nok også har læst. Alkymisten. En svært hypet bog af den prisvindende forfatter Paulo Coelho. Bogen handler om fårehyrden Santiagos søgen på lykken. Han havde en drøm en nat, om en skat begravet langt væk. Denne drøm forsøger han at forfølge og møder på sin rejse flere mytiske personer, som enten be- eller afkræfter ham i hans søgen. Rejsen tager os fra det sydlige Spanien gennem ørkenen til de Egyptiske pyramider. Og finder han skatten – ja, og nej. Det vil jeg selvfølgelig ikke svare på. Bogen er pakket med religiøse og filosofiske referencer og flere gange undervejs, har man det, som læste man en lignelse i Biblen. Santiago lærer på sin rejse’the Language of the World’ og ‘the Soul of the World’ og opdager at ‘the Soul of God’ er ‘his own soul.’ Det er en meget dyb symbolsk bog, der ganske givet indbyder til timevis af fortolkning, men symbolikken og referencerne tager over og lader selve fortællingen være al for simpel og forudsigelig – desværre. Bogen karakteriserer til at være en af de såkaldte “self help” bøger, som i dette tilfælde handler om forfølgelse af drømme og holde sig sit mål for øje. Vi var alle forholdvis undrende over den store hype omkring denne bog og blev enige om, at det måtte udspringe af Bill Clintons interesse for bogen og forfatteren, der for alvor fik Paulo Coelhos værker på verdenskortet.

+ Overskuelig fortælling

+ Kan læses på en dag eller to med sine 197 sider

– Uklare referencer der ikke føres videre – fx. til Narcissus i bogens første kapitel

– For mange bibelske paralleller

– Forudsigelig slutning

– Mangel på spænding


De næste bøger på listen…

State of Wonder // Ann Patchett

Still Life with Rice // Helie Lee

Z: A Novel of Zelda Fitzgerald // Therese Anne Fowler

Call the Midwife // Jennifer Worth

Outlander // Diana Gabaldon

The Gold Finch // Donna Tart

Norwegian Wood // Haruki Murakami

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: