Ugandas velkomst

Efter flere måneders forberedelse sidder vi nu, i det der skal være vores hjem det næste år. Uganda har taget utrolig godt imod os.

Tilbage

Flyturen fra søndag til mandag morgen var forholdsvis uproblematisk med kun et par timers forsinkelse. Så da vi ankom forventningsfulde til Entebbe lufthavn mødte Afrika os med det samme; vores taxachauffør fra ambassaden stod der ikke. Det kom sådan set ikke bag på os, så vi prajede en offentlig taxa og satte kurs mod hovedstaden Kampala. Landet ligner sig selv med den flotte røde jord, damerne som trisser lidt halvdovent over vejen med et barn på ryggen, boda-bodaerne som i enhver trafikprop kan zigzagge sig igennem mylderet og de små vejsideboder som sælger alt fra tøj, bildæk til frugter og køleskabe. Den eneste mærværdige forskel var et massiv opbud af politi- og militærfolk. De stod alt mellem 2-8 personer med 50 meters mellemrum på den 40 km lange strækning mellem lufthavnen og hovedstaden. Grunden dertil var det store African Union topmøde, hvis forberedelse og afholdelse er påvirket af de 3 terrorbomber i Kampala d. 11. juli. Topmødet er i skrivende stund afsluttet, og der har ikke været optræk til yderligere uroligheder.

Vi bor i den nordlige del af byen i Bukoto White Flats. Vores lejlighed består af tre soveværelser, en stue, to badeværelser og selvfølgelig et køkken. Denne uge bor vi seks mennesker her; Jacob og jeg, Lasse (Jacobs medpraktikant), Frederik (den nuværende praktikant) samt Katja (Frederiks kæreste) og Kirstine (Katjas søster). De tre sidstnævnte rejser til Tanzania på lørdag, hvorefter det kun er Jacob, Lasse og jeg, der bor her.

En hverdag på ugandisk vis

Til trods for at vi kun har været hernede i et par dage, er det allerede meget let at forestille sig, hvordan vores hverdag vil blive. Jacob har de sidste to dage været på ambassaden fra 8-16, alt imens har jeg søgt og muligvis fundet noget, jeg kan give mig i kast med. Katja, som pt. er igang med et forskningsprojekt på Mulago Hospital, har forinden det været tilknyttet NGO’en Hospice Africa. Det er en organisation, som tager på hjemmebesøg hos døende af hhv. kræft og AIDS og udfører palliativ pleje. Men der er også et andet aspekt i det. Da Uganda slet ikke har det samme sociale system, som vi kender det i Danmark, bliver børnene efterladt alene, når deres forældre dør af kræft. I modsætning til børn hvis forældre er døde af AIDS, er der for kræftramtes børn ikke et program, som sørger for deres videre skolegang og fremtid. Det er muligt, at jeg også vil blive en del af et nyopstartet projekt, som skal sikre deres skolegang.

Jacob har været to dage på ambassaden, hvor han er blevet introduceret til sine arbejdsopgaver og har hilst på de ansatte på ambassaden. Der er meget ferieafholdelse og personaleudskiftning på ambassaden i øjeblikket, så han kan se frem til en blød start, når han for alvor starter på mandag. Men han glæder sig rigtigt meget og har fået et super godt indtryk af ambassaden som arbejdsplads og arbejdsopgaverne. Statsrevisorerne kommer på besøg i slutningen af august, hvor ambassadens projekter bliver kigget efter i sømmene. Dermed bliver de første arbejdsopgaver relateret til dette.

Vi befinder os rigtig godt hernede, og der er en bemærkelsesværdig forskel fra at backpacke til at bo fast her. Vi har allerede benyttet os af et deres meget fine fitnesscentre med udsigt over Kampalas golfbane, handlet ind i noget der minder om Kvickly og bestilt pizza som take-away. Tidligere har vi aldrig været vant til dette, og det virker som den perfekte kombination af vores danske præferencer og de ugandiske præmisser. Det er i hvert fald sådan, at vi allerede på førstedagen følte os helt hjemme til trods for, at vi befinder os et stykke fra den danske grænse. I tillæg hertil er vejret utroligt behageligt for tiden med temperaturer omkring 25 grader, så det er muligt at spendere tiden udenfor i byen. Resten af ugen kommer vist bare til at gå med en farvelfest fredag og lidt svømning/træning og afslapning i weekenden.

Til sidst følger vores lokale telefonnumre:

Camilla: +256 75 73 140 27

Jacob: +256 75 713 83 67

Mange hilsener fra Camilla og Jacob

%d bloggers like this: