Gedemarkedet

Her følger et par kommentarer fra weekendens tur på et stort secondhand marked i den mest travle del af byen. Her hang sko, trøjer, tasker i mængder sjældent set sammen med tårnhøje bunker tøj oftest med en ugandisk kvinde liggende i midten, og vi måtte snegle os frem på en godt ½ meter bred mudret sti. Fra højre og venstre blev der hevet og kaldt ”mzungu, mzungu” – men nogle kommentarer var dog mere mærkværdige end andre.

En ugander spurgte Mari ”Why are you so small?” da hun kom gående sidst efter Elli og jeg. Lige efter passerede vi en anden fyr der, som en anden handlende, sagde ”I like that one, are you single?” og prikkede til mig. I Uganda deler man alting, hvorfor Mari også fik ordren ”eat with me!” da hun gik forbi en kvinde med en tallerkenfuld mad. ”Hello mzungu, do you want a gin?” blev jeg spurgt, da jeg et kort øjeblik vovede at stoppe op. Havde det ikke været søndag middag, havde jeg måske overvejet det – ej det havde jeg nok alligevel ikke. Mari gav sig i kast med en af de meterhøje tøjbunker mens jeg så undrende på en lille bod med en masse flasker med forskelligt farveindhold. ”It’s medicine. From the trees. That one is for syphilis, and this one is for cough.” Ja, men hvad er de lavet af og fra hvilke træer? ”They’re both made from trees, all medicine here is from trees.” Jeg måtte desværre ikke tage et billede af den lille bod, men manden trak i stedet sin lille datter hen til mig og sagde ”Take her to your country!” Det er ulovligt ved du, men taget din medicin her i betragtning er det måske ikke loven der håndhæves højest. Han grinte lidt ad mig, og vi fortsatte videre. ”I have my size, my size” fik vi gentagne gange at vide af de hungrende sælgere. Your size? Den havde de fået vendt helt om, men sjovt var det. Gangen blev mere snæver og to personer kunne knapt passere hinanden, så det var en lettelse at opdage den travle gade udenfor, som pludselig synes meget mere overskuelig end dette gedemarked.

Udover markedsoplevelsen er weekenden gået med den store årlige event Nordic Sports Day, hvor Danmark, traditionen tro, vandt turneringen foran Norge, Sverige og Island. Jacob stod for at arrangere det store fællesløb, som skulle åbne ballet. Idet folk blev sendt af sted åbnede himlen sig, og der var ikke en tør sjæl tilbage efter de sidste krydsede målstregen efter 40 min. Til trods for vejret gik løbet rigtig godt og Jacob og jeg, som stod ved målstregen, fik identificeret de tre hurtigste i fem kategorier. Herefter stod den på svømning, hvor Danmark tabte, fodbold, petanque og volleyball hvor vi nærmest uden problemer vandt og til sidst tovtrækning, hvor vi desværre måtte se os slået af både Islændingene og Nordmændene til trods for stor opbakning endda med en instruktør i vejrtrækningsøvelser. Huh. Festen om aftenen var en god afslutning på dagen, hvor vi skulle trække et nummer for at finde vores plads. Det resulterede i et godt mix af skandinaviske nationaliteter omkring bordene, men til trods for at det, forstod hverken Jacob eller jeg vores svenske sidemænd og måtte slå over i engelsk. Aftenen lang blev der solgt lodder, hvorpå man kunne vinde overnatninger til forskellige luksus lodges rundt i Uganda. Fordelen ved det dette var, at alle pengene for lodderne ville gå ubeskåret til vores gadedrenge i Bukoto, SCCU. Det har været os et mål at give dem en julegave, og Joshua har i længe talt om, at børnene der bor hos ham skulle have senge, så de ikke længere skulle sove på gulvet. Sengene + madrasser ville løbe op i ca. 1,3 mill. (3000 kr). Efter præmierne var udtrukket blev det annonceret, at der var blevet solgt lodder for intet mindre end 2,1 mill. I løbet af denne uge vil Joshua blive overrakt det store pengebeløb, som han endnu intet ved om.

På lørdag flyver vi til Tanzania, hvor vi vil spendere juleferien på at slikke sol, nyde de hvide sandstrande og det Indiske Ocean. Vi fejrer juleaften på Zanzibar og nytår i Dar es Salaam og lader ikke høre fra os, før vi er i det nye år. Rigtig glædelig jul og et godt nytår til Jer alle fra Uganda.

%d bloggers like this: