Pilanesberg

Godt en måned efter at vi satte vores fødder på Sydafrikansk jord, havde vi endnu en safari planlagt. Denne gang i Pilanesberg Nationalpark. Parken, der ligger blot to timers kørsel væk fra Pretoria, bliver uden tvivl ét af de steder, vi kommer til at besøge mest over de næste fire år.

Pilanesberg Nationalpark åbnede tilbage i 1979 men var før det hjemstavn til Tshwana stammen. Parken er i virkeligheden et 1500 millioner år gammelt vulkankrater af typen Alkaline, som der kun findes tre steder i verden hhv. Grønland, Rusland og her i Sydafrika. Grundet vulkanformationerne er parken meget kuperet men med store åbne vidder, så man i kikkerten kan spotte dyr, der står flere kilometer væk.

Forventningsfulde ankom vi til Bakubung Lodge der ligger i nationalparken. Vi tog plads i deres restaurant, som har udsigt til et vandhul, der ofte besøges af parkens dyr. Frokosten blev bestilt alt imens, vi kunne læse på et skilt, at man skulle holde 30 meters afstand, hvis elefanterne kom tæt på lejren. Scenen var således sat, og vi følte os i den grad klar til game drive senere på dagen.

Keep quiet

Der er mange måder, at se dyrene på. Man kan bl.a. vælge at tage en tur med en guide via hotellet, man kan køre selv og man kan sågar gå. Vi havde denne eftermiddag valgt en guidet tur, hvor sandsynligheden for at se flest dyr er størst, eftersom der kommunikeres med andre guides, som kører rundt i parken. Det stiller selvfølgelig krav til fleksibilitet hvad angår børnerutiner, da spise- og sovetider sjældent kan overholdes.

Netop som vi kørte ind i parken kom en bil bakkende mod os. Midt på vejen, i taktfast gang, gik en enorm hanelefant, som ikke havde i sinde at lade bilen komme forbi den. Da den bredte sig på hele vejen med sine blafrende ører, måtte vi ligeledes bakke. Men i stedet for at vende om, kørte guiden bilen ind til siden bag ved nogle træer. Det undrede os i første omgang, da vi herfra ikke kunne se elefanten. Vi blev dog hurtigt klogere, da der efter den første hanelefant fulgte tre andre, om muligt større, tungere og mere dominerende hanelefanter. Og så gik det sådan, at det afbrændte træ, der stod nærmest vores bil, blot 5 meter derfra, blev dét træ, som elefanterne ville hen og spise af.

Med tre små børn, kan det godt være ganske nervepirrende at være så tæt på fire mastodonter af en flok hanelefanter, da det er alfa omega, at man ikke kommer med høje lyde eller pludselige bevægelser. Hvilket jo er indbegrebet af små børn. Så da to hanelefanter stod og skubbede lidt til hinanden et par meter fra bilen, sad vi så stille, at ikke engang kameraet kom frem. Og børnene sagde heldigvis ikke en lyd.

Turen fortsatte i det bakkede landskab, hvor vi så flodheste dase i et vandhul, en flok hunløver med tre unger, hvide næsehorn, flere elefanter, giraffer, hyæner, zebraer, gnuer, antiloper og bavianer. Solen gik efterhånden ned, og den yngste i flokken tolkede det som et tegn på sengetid og lagde sig til at sove. Vi fortsatte med at spotte dyr med guidens natlygte, som sendte en imponerende lyskegle ud i mørket og lyste dyrene op, når vi passerede dem.

Hvis du ikke tager foden ind, så kommer der en løve og spiser den

Næste morgen stod vi op til endnu en lun dag. Vi tog os god tid ved morgenbuffeten og efterfølgende på hotellets legeplads, inden vi satte os i bilen og selv kørte gennem parken. Hvis man kører selv, koster det ikke mere end 30 kroner per person + en flad 10’er for bilen. Som før nævnt ser man oftest heller ikke de spændende dyr (løverne, leoparden, geparden), men stort set alle andre dyr spottede vi på vores vej. Og så har de tomme trusler nået et helt nyt niveau, da den mest stædige i flokken havde svært ved at acceptere, at man ikke skulle have enten fødder eller hovedet ud af de nedrullede vinduer, mens vi kørte.

Pilanesberg er en smuk park til trods for, at store sletter er blevet brændt af her i tørtiden for at give det de mest gunstige vilkår, når det begynder at regne. Vi kniber os stadig i armen over, at vi er så heldige at bo i et land, hvor man kan tage på safari på en weekendtur, og vi håber, at billederne kan give et indtryk heraf.

One thought on “Pilanesberg

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: