Varianten opfanget i Sydafrika – med sydafrikanske briller

Sydafrika er på manges læber hjemme i Danmark. Med fundet af B1351 i Danmark, vækkes der forståeligt bekymring over, om den her pandemi nogensinde får en ende. Det samme tænker vi hernede. Særligt fordi der er ganske lange udsigter til, at befolkningen på den sydlige halvkugle vil modtage vacciner. Men her vil vi fortælle lidt om, hvordan vi oplever et land, hvor en eftersigende særlig smitsom covid variant hersker.

Eksplosiv vækst og en forhåbentligt kort anden bølge

Her står vi så. Ved foden af 2021, hvor vi alle troede, at pandemien snart ville slippe sit tag i os, så ser det måske endda mere sort ud end det gjorde for knap et år siden. Endnu et bjerg der skal bestiges. En fremherskende teori blandt epidemiologer i Sydafrika er, at B1351 kan have udviklet sig i Afrika pga. ’immune system pressure’, hvor høje smittetal i 1. bølge (op mod 45 % i en række township-områder) har ført til, at virus har muteret for at ’overleve’ i befolkningen.

Det er svært og givetvis for tidligt at sige noget om, hvor smitsom den sydafrikanske variant er sammenlignet med den britiske variant. Enkelte eksperter udtaler, at den må være ligeså smitsom som den britiske grundet graden af mutationer, mens andre undersøgelser indikerer, at den er 50% mere smitsom end den oprindelige virus. Der er dog fortsat ingen tegn på, at den leder til mere alvorlige sygdomsforløb inden for nogen aldersgrupper. Ligeledes pågår undersøgelser, der skal forsøge at finde ud af, hvor effektiv de nuværende vacciner vil være over for den nye variant.

Sydafrikas anden bølge blev kickstartet af enkelte superspreder events heriblandt en musikfestival i slutningen af november, hvilket blot blev fulgt op af en travl juleferie, hvor folk uundgåeligt samledes i større grad. Det led til nye restriktioner og avancement til lockdown niveau 3, hvor vi indtil da havde været i niveau 1. 10 januar så vi helt forventeligt en top i anden bølge, hvor godt 20.000 mennesker (svarende til 2000 mennesker i Danmark) testede postitive.

Men vigtigst af alt; kurven været nedadgående siden da, hvilket ikke engang smyger sig ind som en bisætning i de danske mediers dækning af anden bølge i Sydafrika.

Forsigtig optimisme

Grafen ovenfor vækker grund til forsigtig optimisme. Hvis varianten opdaget i Sydafrika er markant mere smitsom, så er det bemærkelsesværdigt, hvor hurtigt anden bølge knækkede. Det er også værd at hæfte sig ved, at toppen af anden bølge slet ikke nåede samme niveau som fx. Danmarks anden bølge – så længe man sammenholder statistikkerne. For der er uden tvivl et betragteligt mørketal i landet, når positivprocenten indimellem har været oppe på 33%. Ikke desto mindre så håber vi, at varmen faktisk har den positive indvirkning på smittespredningen, som man regner med, at den kan have.

Så vi håber, at varmen faktisk har den positive indvirkning på smittespredningen, som man regner med, at den kan have.

Livet hernede føles ikke ligeså normalt, som det gjorde for et par måneder siden. Skolerne er lukkede frem til midten af februar, børnehaver er dog fortsat åbne, der er kommet påbud mod forsamlinger pånær begravelser, der skal arbejdes mest muligt hjemmefra, der er udgangsforbud om aftenen og natten og så er der et totalt forbud mod køb af alkohol. Men trods restriktionerne er det er stadig muligt at tage til ridning, svømning, i fitness center og på restaurant.

For os betyder det, at Villads modtager online undervisning to gange om dagen, mens Saga og Theodor kommer i børnehave. Online undervisning er på ingen måder problemfrit. At sidde bag en ipad er klart en barriere, når man skal forsøge at lære og øve sig på engelsk. De går stadig til svømning og ridning.

En aflyst fødselsdag og vandreture

Coronarestriktionerne betød lavpraktisk, at vi i forrige weekend måtte aflyse fejring af Theodors to års fødselsdag, og i stedet kørte vi i havecenter for at udvide køkkenhaven fulgt op af en vandretur om et meteoritkrater den følgende dag.

Og vandreturene lader til at være kommet for at blive. Det sidste to søndage har vi været afsted med et vennepar med børn på samme alder som vores. Det er et vindende koncept for alle parter; børnene løber afsted sammen, mens forældrene stille og roligt sakker bagud med de mindste på ryggen. Det er en dejlig måde at opleve mere af landet på, mens vi samtidigt overholder krav om at opholde os få sammen, med god afstand og helst udenfor.

Vejen frem

Men omdrejningspunktet i stort set alle samtaler hernede er, hvor længe det her mon skal vare ved. Hvis vi nu bare i en fart kunne få vaccineret 40 ud af 60 millioner sydafrikanerne, så slap vi for en ny mutation om et halvt til et helt år. Men så let går det desværre ikke.

Hvis vi nu bare i en fart kunne få vaccineret 40 ud af 60 millioner sydafrikanerne, så slap vi for en ny mutation om et halvt til et helt år. Men så let går det desværre ikke.

Sydafrika har fremlagt en ambitiøs vaccinestrategi. Ved udgangen af 2021 skal 40 millioner sydafrikanere gerne være vaccineret. Men – der er et stort men. Dels bliver det en vanskelig kamp at indkøbe 40 mio. godkendte vacciner i 2021 (Sydafrika har høje standarder for kliniske forsøg og ventes ikke at gå på kompromis); dels vil det være en hidtil uset opgave at distribuere 40 mio. vacciner og dels tæller den voksne befolkning kun ca. 40 mio. mennesker, hvoraf 47 % er skeptiske over/modstandere af at modtage vaccinen.

Så optimismen kan spores på den korte bane, hvor anden bølge ser ud til at være hurtigere overstået end frygtet, men pessimismen lever i bedste velgående, når det kommer til udsigten til nye varianter, bølger, varianter og bølger.

Så lad os slutte med noget langt mere enkelt og i mellemtiden krydse fingre for, at fordelingen af vacciner bliver mindre skæv:

De korte nyheder

Jacob gennemførte et 21 km terrænløb i weekenden og sigter muligvis mod et 46 km terrænløb i april

Saga er startet i en ny klasse, som hedder Ugle-klassen

Netop i dag er det seks måneder siden at vi lettede fra Kastrup med kurs mod Sydafrika

Saga starter til ridning til februar. Dermed er 3 ud af 5 på hesteryg et par gange i ugen.

Tak fordi I læste med!

%d bloggers like this: