Omicunt

Havde I spurgt os for en måned siden, hvordan vores december ville blive, ville vi have svaret, at alle weekender var fuldt booket med middage og fester, mens vi havde besøg fra Danmark – først af familien og senere af venner. Men sådan skulle det ikke blive. Stort set alt er blevet aflyst og i stedet har børnene været hjemme siden slutningen af november og skolen blev afsluttet online.

En bølge der er kommet tæt på

Vi er i en vennegruppe bestående af seks par her i Sydafrika. Halvdelen i den vennegruppe har været smittet med covid over den seneste måned, hvilket blev anledningen til at omdøbe Omikron til Omicunt. Knap samme procentsats har under denne bølge været smittet på ambassaden. Pretoria, hvor vi bor, ligger i regionen Gauteng. Det var her Omikron blev opdaget i nogle prøver efter et clusterudbrud på universitetet i november. Siden da er det gået stærkt.

På under 12 timer fra annonceringen af varianten blev der indført rejseforbud mod det sydlige Afrika, hvilket ultimativt ledte til aflysning af to besøg i løbet af december. Hjemmeskole blev iværksat og året sluttede således med 2,5 uges online skole for Villads. Og selvom børnehaven forblev åben, valgte vi at have Saga og Theodor hjemme.

Imens vi på distancen har fulgt med i Danmarks håndtering af en ny variant, står vi nu i en ganske anden situation hernede.

Efter en måned med Omikron er smitten igen på retur i Gauteng, og det har ikke været nødvendigt at indføre restriktioner, som det har været under de forgange bølger. Når det så er sagt, har Sydafrika under hele pandemien aldrig lempet på kravet om mundbind, udgangsforbud om natten og håndsprit alle offentlige steder. Her kan man ikke få lov at gå ind i en butik eller handle ind, uden at en ansat har set, at man har sprittet sine hænder og bærer et mundbind.

Alfa – Beta – Delta – Omikron

I starten af denne bølge var sydafrikanske forskere ude at forudsige denne bølges forløb og forventede, at den ville toppe midt december i Gauteng. At deres fremskrivning holdt stik er vi lettede over, selvom vi stadig ærger os gule og grønne over at besøgene hertil måtte aflyses. Der er ingen tvivl om, at Omikron har mindre gunstige forhold under den sydafrikanske sommer sammenlignet med den danske vinter, hvor Danmark netop nu har en smittespredning, der er tre gange højere end Sydafrikas. Og mens nogle argumenterer, at Sydafrika har oplevet så få alvorligt syge og døde under Omikron bølgen, fordi befolkningen her er yngre end den danske, er det samtidigt en befolkning hvor kun 30% er vaccinerede for covid og som samtidigt har verdens 5. største andel af HIV positive i befolkningen.

Plan B

Plan B er iværksat både hvad angår jul og nytår. Der er fra sydafrikanske myndigheders side ikke indført restriktioner på at krydse regioner, hvorfor det eneste som ikke er blevet aflyst denne måned er vores ferie til Cape Town over nytår. Den oprindelige plan for turen er aflyst, så vi er ved at finde ud af, hvad vi skal bruge tiden på dernede og ikke mindst, om vi skal køre eller flyve hjem.

Lad os håbe, at ‘Omicunt’ er begyndelsen på slutningen. At denne variant kunne lægge et helt verdenssamfund ned, kom nok bag på de fleste. Det kom i hvert fald bag på os. Det er efterhånden sagt mange gange, at varianten er mere smitsom, men mindre alvorlig. Så hvis det holder stik, så håber vi, at vi ikke er ligeså bekymrede for en ny variant næste år og kan fortsætte livet mere normalt.

December i billeder

Lad os slutte et andet sted. December har faktisk også budt på andet end at følge de daglige smittetal. Vi har leveret pizza til vores venner i isolation, gået ture, bagt småkager med venner, sendt vores bil afsted til Cape Town, opdaget en skildpadde under nogle sten i Botanisk Have, været til ridning, studeret i weekenden og ikke mindst set de flotte julelys på gaden Lawley Street.

De korte nyheder

Køkkenhaven er i starten af anden sæson

Jacob var i slutningen af november i Angola med ambassadøren, der skulle overrække akkreditiver

Det har været en regnfuld og kold december

Vi skal efterhånden minde børnene om, at de skal tale dansk til os, da de ellers bare fortsætter på engelsk

Tak fordi i læste med. Rigtig god jul og godt nytår!

%d bloggers like this: