Hermanus

I to år havde vi planlagt og set frem til denne ferie. I to år vidste vi hvornår, vi skulle opleve hvalsæsonen i Sydafrika, og i løbet af de to år havde forventningerne stødt nået højder, som oplevelsen umuligt kunne stå på mål med. Og så gjorde den det alligevel. Hermanus blev vel nok den mest positivt overraskende ferie, som vi har været på i Sydafrika og uden tvivl en af de perler, vi vender tilbage til.

Er det en surfer? Nej, det er en hval!

Hermanus er en lille kystby cirka halvanden times kørsel fra Cape Town. Det er et velbesøgt sted fra juni til november, hvor Southern Right hvalerne lægger til i Hermanus’ bugt først for at parre sig og siden for at føde deres unger. De bærer nemlig deres unger i hele 13 måneder.

Vi havde besøg af Jacobs søster, hendes kæreste Henrik og Henriks datter, hvorfor vi havde indlogeret os i et passende stort hus oppe ad bakken længst væk fra byen. Fra huset havde vi uforstyrret udsigt over hele bugten fra alle husets rum, så vi tænkte, at vi vel burde have det bedste udgangspunkt for at spotte hvalerne derfra. Og der skulle heller ikke gå mere end en halv time, før der var noget der bevægede sig i vandet meget tæt på kysten. Vi tænkte alle qua placeringen, at det måtte være en surfer, men da kikkerten blev fundet frem fra de endnu ikke udpakkede kufferter, så vi en hval, der gentagne gange viftede og slog med halen. Hermanus er kendt for at være et af de bedste steder i verden at se hvaler fra kysten. Det blev bekræftet lige dér.

Hvalsafari

Tidligt næste morgen pakkede vi taskerne og satte kurs mod havnen. Vi skulle på hvalsafari. Forinden skulle vi briefes om de giganter, vi kunne forvente at møde, og så til vores store overraskelse at plakaten med hvaler var på dansk og kommet hele vejen fra vores lille land.

Ungerne fik redningsveste på og vi var forberedte på høj bølgegang, hvorfor hele flokken nogle timer forinden havde taget søsygetabletter. Om det var tabletterne eller den egentlige rolige søgang, så var vi heldigvis på intet tidspunkt udfordret af sejladsen. Vi sejlede et kvarters tid før vores to guides første gang pegede frem for sig. De havde set en mor og en unge, som bliver sammen de første tre år af ungens liv. Men ikke nok med det, så var ungen hvid, hvilket kun ses i 3% af tilfældene. Og ifølge de turistvenlige guides, betød det selvfølgelig held. Den købte vi, for vi følte virkelig også, at vi havde heldet med os. I de knap to timer som ekskursionen stod på cirklede de to hvaler om båden, og kom undersøgende tæt på os.

Vi lærte at disse Southern Right Whales har hjemme i Hermanus i knap seks måneder, inden de trækker til Sydpolen i november. De kommer som sagt til bugten for at parre sig og føde deres unger, hvorfor de ikke flytter sig fra bugten mellem juni-november. Det betød også, at vi flere gange hver dag så hvalerne springe op af vandet 5,6, ja nogle gange 7 gange i træk. Det var et show af en anden verden. Eftersigende er det en manøvre de praktiserer, når de efter en lang dag har fået meget sol og skal skille sig af med kløende og skallende hud. Når hunnerne føder ungerne, får de hjælp af en anden hunhval, da moren må svømme langt væk umiddelbart efter fødslen, fordi blodet fra fødslen ellers vil tiltrække rovdyr. Den anden hunhvals rolle er derfor at hjælpe ungen op til havoverfladen for at trække vejret. Ungerne drikker op mod 300 liter mælk om dagen, som er tykt som fløde, og vi så endda den hvide hval amme hos sin mor.

Vinsmagning for fødselaren

Det er efterhånden en priviligeret tradition at vi hver efterårsferie kan fejre Jacobs fødselsdag endnu et fantastisk sted i Sydafrika. Først Ballito, så Drakensberg og dette år i Hermanus. Fødselaren fik også lov til at bestemme, hvad der skulle ske den dag, så op ad formiddagen satte vi kurs mod dalen Hemel En Aarde, som betyder Himmel og Jord, hvor der ligger en række højlandsvinfarme.

I timevis legede børnene på et simpelt legestativ, tog billeder af de smukke sydafrikanske blomster eller løb rundt for at finde grankogler, mens vi nød godt af både den mousserende vin, og forskellige hvide og røde vine. En del af præsentationen af vinene bestod i at udpege druerne på de omkringliggende marker, og der var noget særligt over at drikke en vin, hvor man samtidigt kunne se ud over marken, hvor druen blev dyrket.

Sydafrika bliver ved med at overraske os positivt, og et glimrende eksempel er, hvordan langt de fleste vingårde har forstået konceptet vinglade forældre og sørger for, at der er plads til både store og små.

De korte nyheder

Vi sluttede vores Hermanus tur med fire dage i Cape Town, hvor vi på allersidste dag desværre havde indbrud i vores bil og fik stjålet alle vores jakker.

Camilla starter i en midlertidig stilling hos DIS

Sidste uge havde vi besøg af Jacobs kollega fra Kenya

Vi holdt valgaften herhjemme og enkelte gik først i seng 03:30

I slutningen af november planlægger vi en forlænget weekend til Durban

Halloween er et veloverstået kapitel og vi ser frem til en december måned med besøg af familien

Tak fordi I læste med!

%d bloggers like this: